O přehlídce

MFF 3Kino 2019

Vážení filmoví přátelé, kina Atlas a Evald přivítají ve dnech 10. - 15. října 2019 šestý ročník filmového festivalu 3Kino. Snímky 6. ročníku Mezinárodního festivalu středoevropského filmu 3Kino propojí téma svobody.




Již pošesté se bude v Praze konat Mezinárodní filmový festival 3Kino, zaměřený na středoevropskou kinematografii. Od 10. do 15. října budou v sálech pražských kin Lucerna, Světozor, Atlas a Evald uvedeny filmové novinky od takových osobností jako je Agnieszka Holland, Krzysztof Zanussi nebo Václav Marhoul. Na diváky čeká bezmála 60 filmových projekcí, které letos propojuje téma svobody. Festival zahájí předpremiéra snímku Černý Mercedes režiséra Janusze Majewskeho odehrávajícího se ve Varšavě roku 1941. Úplně poprvé pak odborná porota udělí na slavnostním galavečeru 14. října v kině Lucerna cenu v kategorii hraný film. Katalog filmů s denním programem je umístěn na www.3kino.cz, kde bude také od 30. září možné zakoupit vstupenky.

„Festival 3Kino se soustředí na kinematografii čtyř zemí, které mají prožitou
podobnou historii, ale každá z nich ji reflektuje velmi odlišně. Tím, že jsou si blízko,
si dobře rozumí, ale díky odlišným zkušenostem vzniká tavicí kotel myšlenek a také
obrovská tvůrčí energie. Mám radost, že se v letošním programu objeví film Mr.
Jones Agnieszky Holland, který v září vyhrál cenu Zlatí lvi na filmovém festivalu
v polské Gdyni a další oceňované snímky. Snažíme se oslovovat i takové tvůrce,
kteří by se jinak zřejmě do České republiky se svými snímky nepodívali. Zajímají
nás jejich nejnovější filmy, které mají velký potenciál zaujmout českého diváka díky
vzájemné kulturní blízkosti, ale v běžné distribuci se neobjeví,“ přibližuje zakladatel a
ředitel festivalu 3Kino Vavřinec Menšl.

V soutěžní sekci MFF 3Kino je letos zařazeno 11 snímků. Českými zástupci jsou filmy Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka a Tiché doteky Michala Hogenauera. Dále budou soutěžit maďarské snímky Jeden den režisérky Zsófie Szilágyi, Rozkvetlé údolí László Csujy a Trezor Pétera Bergendyho. Nejsilnější je polská účast. Soutěžit budou filmy 7 citů Marka Koterskiho, Černý Mercedes Janusze Majewskeho, Éter Krzysztofa Zanussiho, Pan Jones Agnieszky Holland, Zábava, zábava Kingy Debske a Železný most Moniky Jordan-Młodzianowske. Festival také připomene 30. výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. V letošním programu jsou tedy zařazeny snímky, které propojuje právě téma svobody či boje za ni. Uvedeny budou v sekcích Ostrovy svobody a Svobodné filmy po roce 89. Další festivalovou sekcí je Retrospektiva, v níž se letos budou promítat snímky Dvojí svět hotelu Pacifik a Excentrici Janusze Majewskeho. A také filmy Moje dcery krávy a Hel Kingy Debské. V posledním jmenovaném filmu polské režisérky, která studovala také na pražské FAMU, si zahrála Aňa Geislerová. Sekce Zvláštní uvedení přinese film Návrat režisérky Magdaleny Lazarkiewicz, která je sestrou Agnieszky Holland a matkou muzikanta a skladatele Antoniho Komasy-Lazarkiewicze, jenž je mj. autorem hudby k minisérii HBO Hořící keř. Ve stejné sekci se objeví také Nabarvené ptáče Václava Marhoula a film Bolše Vita maďarské režisérky Ibolye Fekete odehrávající se po otevření západních hranic Maďarska v roce 1989. Mezi festivalovými hosty budou letos například polský filmový a divadelní režisér a scenárista Krzysztof Zanussi, český režisér Václav Marhoul, polská režisérka Kinga Debska a další.


Přehled snímků v soutěži:

7 citů (Polsko, 2018, režie Marek Koterski)
Černý Mercedes (Polsko, 2019, režie Janusz Majewski)
Éter (Polsko, Maďarsko, Ukrajina, Litva, 2018, režie Krzysztof Zanussi)
Jeden den (Maďarsko, 2018, režie Zsófia Szilágyi)
Pan Jones (Polsko, Velká Británie, Ukrajina 2019, režie Agnieszka Holland)
Rozkvetlé údolí (Maďarsko, 2018, režie László Csuja)
Trezor (Maďarsko, 2018, režie Péter Bergendy)
Zábava, zábava (Polsko, 2018, režie Kinga Debska)
Železný most (Polsko, 2019, režie Monika Jordan-Młodzianowska)
Staříci (Česká republika, 2019, režie Martin Dušek, Ondřej Provazník)
Tiché Doteky (Česká republika, Nizozemsko, Lotyšsko 2019, režie MichalHogenauer)

 

Více o programu a hostech najdete zde: www.3kino.cz