Jak jsem se stala partyzánkou

2DČT/AT
Režie:Vera Lacková
Hrají:Vera Lacková, Zuzana Čaputová
Délka:90 minut
Žánr:Dokumentární

KOUPIT VSTUPENKY - ATLAS / EVALD

Režie: Vera Lacková  •  Scénář: Vera Lacková  •  Kamera: Petr Racek  •  Hudba: Jan Šikl ml.  •  Hrají: Vera Lacková, Zuzana Čaputová

Během druhé světové války bojovali na území Slovenského státu v řadách odboje také romští partyzáni. Pravnučka jednoho z nich se rozhodla vzpomínku na svého předka zachytit ve filmu.

V rodině Very Lackové se už po několik generací vypráví příběh jejího pradědy – partyzána Jána Lacka. Romové přitom bývají vykreslováni pouze jako oběť holocaustu. Skutečně někteří z nich bojovali proti nacistům se zbraní v ruce? Vera se pustí do vlastního pátrání, vybavena nikoli puškou, ale kamerou, rozhodnutá setřít z této kapitoly dějin nános zapomnění, uchovat tak pravdu o svém pradědovi a otevřít ji širší veřejnosti v podobě filmu. Na své cestě se setkává s mnoha překážkami, nezájmem příslušných institucí a hluboce zakořeněnými předsudky vůči svému etniku. Dojemný, ale i zábavný snímek ukazuje, jak nesnadné a zároveň důležité je v dnešní době připomínat skutky zapomenutých romských hrdinů.

Trailery

Fotogalerie

Najděte svoji akci