Hranice Evropy

2DATČV12
Režie:Apolena Rychlíková
Hrají:Saša Uhlová
Premiéra:4. duben 2024
Délka:98 minut
Žánr:Dokumentární

Koupit vstupenky a více o filmu

Režie: Apolena Rychlíková  •  Kamera: Jan Šípek  •  Hrají: Saša Uhlová

Úspěšná novinářka Saša opouští svou rodinu a společně s miliony dalších východoevropských pracovníků se stává levnou pracovní silou v Západní Evropě. V Německu na farmě, v irském hotelu nebo jako pečovatelka ve Francii. Všude tam zakouší na vlastní kůži osudy těch, jejichž práci na každodenní bázi potřebujeme a vytěžujeme. Jaká je však reálná cena, kterou Evropa platí za špatně nastavenou pracovní migraci? Jaké jsou osudy a motivace těch, kteří ji vykonávají? A proč od jejich mizerných pracovních i mzdových podmínek většinou jen odvracíme zrak?

APOLENA RYCHLÍKOVÁ (režisérka, scenáristka, publicistka)

Apolena Rychlíková je česká režisérka dokumentárních filmů, aktivistka a novinářka. Mezi lety 2013 a 2023 byla nejdříve přispěvatelkou a poté i osm let redaktorkou publicistického serveru A2larm; nyní coby publicistka působí na volné noze. Ve své tvorbě se věnuje otázkám genderové rovnosti, dostupnosti bydlení, exekucím a dalším tématům sociální spravedlnosti. Dcera režiséra, herce a občanského aktivisty Břetislava Rychlíka.

ENGLISH

Successful journalist Saša leaves her family and, together with millions of other Eastern European workers, becomes cheap labor in Western Europe. In Germany on a farm, in an Irish hotel or as a carer in France. Everywhere there, they experience first-hand the fates of those whose work we need and exploit on a daily basis. But what is the real price Europe is paying for labor migration gone wrong? What are the fates and motivations of those who perform it? And why do we mostly turn a blind eye to their miserable working and wage conditions?

APOLENA RYCHLÍKOVÁ (director, screenwriter, columnist)

Apolena Rychlíková is a Czech documentary film director, activist and journalist. Between 2013 and 2023, she was first a contributor and then an editor for the news server A2larm for eight years; now she works as a freelance journalist. In his work, he deals with issues of gender equality, housing availability, foreclosures and other topics of social justice. Daughter of director, actor and civil activist Břetislav Rychlík.

Trailery

Fotogalerie

Najděte svoji akci