Hrubé národní štěstí

2DČT/AT
Premiéra:0. 0000
Délka:94 minut
Žánr:Dokument

Koupit vstupenky a více o filmu

Bhútán se dlouhodobě pyšní vysokou mírou „hrubého národního štěstí“. Dokument sleduje dva vládní zaměstnance, kteří cestují nádhernou himálajskou krajinou a zjišťují, že HNŠ není jen číslo, ale také množství smutných i veselých příběhů.

„Jak šťastná jste byla včera? Vlastníte ledničku? Kolik máte koz?“ Formulář pro výpočet štěstí zahrnuje celkem 148 podobných otázek. Starý mládenec Amber je jedním z několika desítek úředníků, kteří je pokládají obyvatelstvu Bhútánu. Spolu se svým kolegou navštěvuje malebné horské vísky a baví se s místními o jejich spokojenosti. Vláda doufá, že výzkum potvrdí pozici Bhútánu coby jedné z nejšťastnějších zemí světa. Pohledy do soukromí jednotlivých respodentů i samotného Ambera, který touží po rodině a pečuje o nemocnou matku, ale ukazují, že život v himálajském království není pro všechny pohádkou.

ENGLISH

Bhutan has long boasted a high rate of "gross national happiness". The documentary follows two government employees who travel through the beautiful Himalayan landscape and discover that HNŠ is not just a number, but also a number of sad and happy stories.

"How happy were you yesterday? Do you own a fridge? How many goats do you have?” The happiness calculation form includes a total of 148 similar questions. Old bachelor Amber is one of several dozen officials who lay them out for the people of Bhutan. Together with his colleague, he visits picturesque mountain villages and chats with the locals about their satisfaction. The government hopes the research will confirm Bhutan's position as one of the happiest countries in the world. Glimpses into the privacy of individual respondents and Amber himself, who yearns for a family and cares for his sick mother, show that life in the Himalayan kingdom is not a fairy tale for everyone.

Fotogalerie

Najděte svoji akci