Náhodou prezidentkou

2DČT15
Premiéra:0. 0000
Délka:90 minut
Žánr:Dokument

Koupit vstupenky a více o filmu

Lidský i politický portrét Svjatlany Cichanouské, vítězky běloruských voleb, která nikdy na prezidentskou židli neusedla. Zfalšovaný výsledek voleb se stal poslední kapkou pro tisíce Bělorusů a zažehl vlnu protestů, která nemá v moderní běloruské historii obdoby.

Dokument mapuje vzestup političky od rozhodnutí kandidovat na prezidentku namísto svého manžela, kterého režim uvěznil, po nucený exil v Litvě. Následná prodemokratická kampaň pomohla mobilizovat tisíce lidí, aby vyšli do ulic a požadovali změnu, a to i přes riziko násilí. V juxtapozici syrových záběrů policejní brutality vidíme růst běloruské vlády v exilu a s ním i zpevnění Svjatlaniny role na světové politické scéně. Vedle záběrů ze zákulisí její advokátní práce dostávají prostor i Svjatlaniny osobní výpovědi, v nichž se střídají momenty beznaděje s pocity hrdosti a lidské sounáležitosti. Do pokračujících jednání s mezinárodními představiteli*kami však v únoru 2022 zasáhne ruská invaze na Ukrajinu.

ENGLISH

A human and political portrait of Svyatlana Cichanouská, the winner of the Belarusian elections, who never sat on the presidential chair. The falsified election result was the last straw for thousands of Belarusians and ignited a wave of protests unprecedented in modern Belarusian history.

The documentary charts the rise of the politician from her decision to run for president instead of her husband, who was imprisoned by the regime, to her forced exile in Lithuania. The ensuing pro-democracy campaign helped mobilize thousands of people to take to the streets to demand change, despite the risk of violence. In the juxtaposition of raw footage of police brutality, we see the growth of the Belarusian government in exile and with it the strengthening of Svyatlana's role on the world political stage. In addition to behind-the-scenes footage of her legal work, Svjatlana's personal statements are also given space, in which moments of hopelessness alternate with feelings of pride and human belonging. However, the ongoing negotiations with international representatives will be interrupted by the Russian invasion of Ukraine in February 2022.

Fotogalerie

Najděte svoji akci