Uvězněná v Muminím údolí

2DČT12
Premiéra:0. 0000
Délka:58 minut
Žánr:Dokument, Dokumentární

Když se Tove Jansson narodila, její otec prohlásil: „Tove bude velká umělkyně.“

Režie a scénář: Charlotte Airas-Ehrnrooth

Účinkují: Tove Jansson, Lars Jansson, Eva Konikoff, Boris Konikoff, Tuula Karjalainen, Sofia Jansson, Boel Westin, Erik Kruskopf

Většina z nás zná Tove Jansson jako autorku příběhů u mumíncích. Byla to ale všestranná umělkyně, která toužila se především stát uznávanou malířkou. Dokumentární film přibližuje její cestu za tímto snem i překážky, kterým na ní musela čelit. Jednou z těchto překážek byl paradoxně i obrovský úspěch mumínků.

Snímek se věnuje především rané umělecké fázi Tove Jansson do doby, kdy uspěla jako spisovatelka, a jejímu hledání umělecké identity v Evropě mezi dvěma válkami. Promlouvají v něm osoby, které byly Tove blízké, ale také zaznívají její vlastní slova, většinou převzatá z bohaté korespondence s přítelkyní Evou Konickoff. Jedná se o jedinečnou příležitost tento film zhlédnout v kině.

Filmu bude předcházet asi půlhodinový úvod Jitky Jindřiškové o místech spjatých s životem Tove Jansson a s mumínky, která můžete ve Finsku navštívit.

Promítání pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s kinem Evald, distribuční společností CinemArt a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hl. m. Prahy a Velvyslanectví Švédska.

Fotogalerie

Najděte svoji akci